Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Διαγνωστικής Πλάσματος στο Ρέθυμνο 24-28 Απριλίου

Ξεκίνησε σήμερα στο Ρέθυμνο (Rithymna Beach Hotel) με μεγάλη διεθνή συμμετοχή το διεθνές συνέδριο διαγνωστικής πλάσματος – European Conference on Plasma Diagnostics (https://ecpd2023.eventsadmin.com/) το οποίο συνδιοργανώνεται από την European Physical Society και το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Το συνέδριο λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια σε διάφορα μέρη της Ευρώπης με στόχο να συγκεντρώσει επιστήμονες και μηχανικούς που εργάζονται σε διαγνωστικά πλάσματος.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής πλάσματος & Λέιζερ Καθ. Μιχάλης Ταταράκης, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, τόνισε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο, σε μια εποχή που οι παγκόσμιες εξελίξεις στη σύντηξη για την παραγωγή άπλετης και καθαρής ενέργειας  είναι πιο έντονες από ποτέ. Το διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται φέτος στο Ρέθυμνο βοηθά τη συνεργασία των ερευνητικών ομάδων διεθνώς φέρνοντας νέες ιδέες για την εξερεύνηση καινοτόμων διαγνωστικών πλάσματος. Οι πρόσφατες ιστορικές επιστημονικές ανακοινώσεις για τη σύντηξη με λέιζερ για παραγωγή ενέργειας λόγω του εξαιρετικού επιτεύγματος ανάφλεξης τον περασμένο Δεκέμβριο στο National Ignition Facility στις USA και της συνεχιζόμενης προόδου της σύντηξης με τη μέθοδο του μαγνητικού περιορισμού, επιτείνουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για την ανάπτυξη διαγνωστικών πλάσματος υψηλής χωρικής και χρονικής ακρίβειας.

Η διοργάνωση του συνεδρίου από την European Physical Society στο Ρέθυμνο αποτελεί μια ακόμη αναγνώριση των επιστημονικών επιτευγμάτων και της διεθνούς αποδοχής που έχει το  Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ.