Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Ερευνητές

XMMaS: Ερευνητές


Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ του Ερευνητικού Κέντρου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (IPPL-HMU)

Παραγωγή και χαρακτηρισμός υψηλών αρμονικών παραγόμενων μέσω υπερβραχέων παλμών λέιζερ.


​Νεκτάριος Α Παπαδογιάννης

Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου XMMaS

Ο Νεκτάριος Παπαδογιάννης είναι τακτικός Καθηγητής Φυσικής και Αντιπρύτανης στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ). Είναι επίσης Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Laser του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του ΕΛΜΕΠΑ. Έλαβε το βασικό του πτυχίο στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 1990. Από το ίδιο Πανεπιστήμιο έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Ατομική και Μοριακή Φυσική. Το 1996 του απονεμήθηκε Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης μετά την διδακτορική διατριβή που εκπόνησε στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και στο Πανεπιστήμιο Bernard Lyon I της Γαλλίας. Έχει εργασθεί ως μεταδιδάκτορας ή ως συνεργαζόμενος ερευνητής σε διάφορα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης μεταξύ αυτών το Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής Max-Plack (Μόναχο) και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Οπτικής (Παρίσι). Τα ερευνητικά του πεδία εντάσονται στο τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας των υπερβραχέων και ισχυρών παλμών laser και στις δευτερογενείς πηγές τους: σύμφωνες πηγές ακτινοβολίας υπεριώδους κενού, σύμφωνες και ασύμφωνες πηγές ακτινοβολίας ακτίνων-Χ, παλμικά ακουστικά κύματα, σχετικιστικές πηγές σωματιδιακής ακτινοβολίας ηλεκτρονίων και πυρήνων.

Ευθύμιος Μπακαρέζος

Συντονιστής Έργου XMMaS

Ο Ευθύμιος Μπακαρέζος έλαβε το Πτυχίο του Φυσικού από το Φυσικό του Πανεπιστημίου Κρήτης (1995) και το Μεταπτυχιακό (Optoelectronic and Laser devices – 1996) και Διδακτορικό του (Ultrafast nonlinear optics of wide-gap II-VI quantum wells and polymeric materials – 2000) από το Πανεπιστήμιο  Heriot-Watt University, Edinburgh, UK. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Κοσμήτορας της Σχολής Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών και βασικό μέλος του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε  οπτοηλεκτρονικές μεθόδους και διατάξεις βασιζόμενες σε υπερβραχείς παλμούς λέιζερ, σε συμβολομετρικές και ολογραφικές μεθόδους απεικόνισης και ηλεκτρονικές διατάξεις.

Μιχάλης Ταταράκης

Καθηγητής, Διευθυντής του IPPL

Ο Μιχάλης Ταταράκης είναι τακτικός Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στη Φυσική Πλάσματος, την αλληλεπίδραση ισχυρών λέιζερ με ύλη/πλάσμα και εφαρμογές καθώς και σε μελέτες πλάσματος παραγόμενου με παλμικές διατάξεις ισχύος και ισχυρά μαγνητικά μαγνητικά πεδία. Είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματο και Λέιζερ (IPPL). Έλαβε το διδακτορικό του το 1997 από το Τμήμα Φυσικής του Imperial College London και έκτοτε κατέχει ερευνητικές θέσεις στο Imperial College London, στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο ΤΕΙ Κρήτης και στο ΕΛΜΕΠΑ. Κατέχει επίσης την επίτιμη θέση του επισκέπτη καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής του Imperial College London.

Μανώλης Μπενής

Αναπληρωτής Καθηγητής

Emmanouil Benis is Assistant Professor in the Department of Physics at the University of Ioannina, Greece.   His expertise is in the field of experimental atomic molecular and optical physics. His research is focused on the electron dynamics in collisions of highly charged ions with gases and in interactions of high-power lasers with matter. He is author of more than 70 peer-review articles and has an h-index of 18 (scopus). 

Βασίλης Δημητρίου

Αναπληρωτής Καθηγητής

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Βασίλης Δημητρίου έλαβε το Πτυχίο του το 1999 από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και το M.Sc. το 2000 από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – ΕΜΠ στον τομέα των Συστημάτων Αυτοματισμού (2ετής φοίτηση). Βραβεύτηκε με την Υποτροφία Καλύτερης Απόδοσης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος -ΙΚΥ. Έλαβε το διδακτορικό του το 2004 από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Επί του παρόντος. Κατέχει τη Θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με ειδίκευση στα Πεπερασμένα Στοιχεία στη Μηχανική και τις Οπτακουστικές Εφαρμογές. Είναι μέλος της τριμελούς Επιτροπής Διοίκησης του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ του HMU και Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του HMU.

Γιάννης Ορφανός

Laboratory Engineer

Ο Δρ Γιάννης Ορφανός εργάζεται ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (H.M.U.) και μέλος του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ (IPPL) του H.M.U. Έλαβε το πτυχίο του στη Μηχανολογία το 2003 από το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Ελλάδα. Το 2008 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στην Οπτική & Όραση από τα Τμήματα Ιατρικής, Μαθηματικών & Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2015 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Η έρευνά του επικεντρώθηκε σε μεθοδολογίες δυναμικού νανοσκοπικού χαρακτηρισμού υλικών χρησιμοποιώντας ακουστικές πηγές που παράγονται από υπερβραχείς παλμούς λέιζερ. Έχει περισσότερες από 12 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές (μεταξύ αυτών Applied Physics Letters, Optics Express, Microelectronics Engineering κ.λπ.) και πρακτικά συνεδρίων με ~180 αναφορές και Google Scholar h-index=8.

Στέλιος Πετράκης

M.Sc. Stelios Petrakis

Ο Στέλιος Πετράκης έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο το 2008. Πήρε το μεταπτυχιακό του στη Μικροηλεκτρονική-Οπτοηλεκτρονική από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2013. Αυτή τη στιγμή εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: «Σύμφωνες και υψηλής φωτεινότητας πηγές XUV παραγόμενες από ισχυρούς παλμούς λέιζερ».

Αλέξανδρος Σκουλάκης

M.Sc. Alexandros Skoulakis

Ο Αλέξανδρος Σκουλάκης έλαβε το πτυχίο του στην Ηλεκτρονική Μηχανική το 2004 από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, Ελλάδα. Είναι έμπειρος ερευνητής στην παραγωγή πλάσματος από παλμικές διατάξεις ισχύος, καθώς και σε τεχνικές οπτοηλεκτρονικής ανίχνευσης με βάση λέιζερ.


Εργαστήριο Ηλεκτρονικής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης (TUC-HMMY) Ανάπτυξη οπτικών και οπτοηλεκτρονικών συστημάτων και συστημάτων πολυφασματικής απεικόνισης

Κώστας Μπάλας

Καθηγητής, Electronics Lab Director

Ο Κώστας Μπάλας είναι Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος της ομάδας Οπτοηλεκτρονικής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Την περίοδο 1996-2001 ίδρυσε και είχε την επιστημονική ευθύνη του εργαστηρίου Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Φασματοσκοπίας του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Κατά την διάρκεια της θητείας του στο ΙΤΕ (FORTH) ο Καθηγητής Μπάλας ανέπτυξε και κατοχύρωσε με διεθνείς ευρεσιτεχνίες καινοτόμες τεχνολογικές πλατφόρμες σχετικές με απεικονιστικές τεχνολογίες για την μη επεμβατική διάγνωση προκαρκινικών παθήσεων. Οι επιστημονικές και τεχνολογικές του καινοτομίες έχουν ήδη μετατραπεί σε πιστοποιημένα και κλινικά δοκιμασμένα προϊόντα, τα οποία έχουν υιοθετηθεί από διακεκριμένα Νοσοκομεία και Πανεπιστήμια διεθνώς, αλλάζοντας ιατρικές πρακτικές. Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας περισσοτέρων από 60 επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά με κριτές ενώ έχει παρουσιάσει τις εργασίες του σε πολυάριθμα διεθνή συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής. Είναι ο μοναδικός εφευρέτης ή ο συν-εφευρέτης πολλών πατεντών ευρεσιτεχνίας που έχουν εκδοθεί (ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία, την Κίνα κ.λπ.), ένας αριθμός των οποίων έχουν εξελιχθεί σε προϊόντα σε διεθνές επίπεδο μέσω συμβάσεων μεταφοράς τεχνολογίας. Έχει προσελκύσει επιχορηγήσεις πολλών εκατομμυρίων σε επίπεδο ΕΕ και ΗΠΑ για την υποστήριξη της έρευνας του και έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση της εταιρίας που ίδρυσε με αρκετά εκατομμύρια από διεθνείς φορείς επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Ναθαναήλ Κορτσαλιουδάκης

Electronics Laboratory Researcher, Teaching Staff 

Ο Δρ. Ναθαναήλ Κορτσαλιουδάκης είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (μάστερ) στην Εφαρμοσμένη και Τεχνολογική Φυσική και Τεχνολογία των Λέιζερ του Τομέα Φυσικής του Γενικού τμήματος του Πολυτεχνείου Κρήτης και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D.) του ίδιου τμήματος. Κατέχει τη θέση του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) με ειδίκευση στην τεχνολογία των λέιζερ και στην οπτοηλεκτρονική και είναι τοποθετημένος στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης.  Ως ερευνητής έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά/αναπτυξιακά εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα που σχετίζονται με τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα της φυσικής, έχει συγγράψει πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές ενώ έχει συμμετάσχει ως κύριος ομιλητής σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.

Παναγιώτης Τσόπελας

Electronics Lab Researcher

Ο Παναγιώτης Τσόπελας είναι φυσικός  με εμπειρία στην εφαρμογή φυσικών μοντέλων για βαθμονόμηση συστημάτων νανολιθογραφίας με ακτίνες-Χ. Έχει βαθιά γνώση σε σένσορες και ολοκληρωμένα πυριτίου καθώς και την αλληλεπίδραση τους με φορτισμένα σωματίδια.  Ο Παναγιώτης έλαβε το Πτυχίο της Φυσικής από το Πανεπιστήμιων των Ιωαννίνων το 2007 και έπειτα επιτέλεσε τα στρατιωτικά του καθήκοντα. Μετά την λήξη της στρατιωτικής του θητείας, πήγε στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία για μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Υποατομική Φυσική και το 2012 έλαβε το μεταπτυχιακό του  δίπλωμα. Έπειτα, εργάστηκε σαν υποψήφιος διδάκτορας στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής και ατομικής Φυσικής (Nikhef) στο Άμστερνταμ. Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής ήταν η μελέτη αισθητήρων πυριτίου (silicon sensors) για την ανίχνευση σωματιδίων καθώς και ο χαρακτηρισμός και η επίδοσή τους έπειτα από μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας. Έλαβε το διδακτορικό του το 2016 από το Vrije Universiteit του Άμστερνταμ. Μετά μετακόμισε στο Eindhoven όπου εργάστηκε για 3 χρόνια στην κορυφαία εταιρεία συστημάτων νανολιθογραφίας (ASML) στην αρχή σαν  Μηχανικός και έπειτα σαν Υπεύθυνος της Ομάδας Ανάπτυξης Μοντέλων στα πιο σύγχρονα μηχανήματα νανολιθογραφίας που λειτουργούν σε μήκη κύματος της τάξης των 13.5 nm. Το 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εργάζεται στην ομάδα του καθηγητή Κων/νου Μπάλα στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικής της σχολής των HMMY του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

Αθανάσιος Τσάπρας

Electronics Lab Researcher

Ο Αθανάσιος Τσάπρας είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (M.Sc.) και υποψήφιος Διδάκτωρ της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το 2009 μετεκπαιδεύτηκε στην Βιοφωτονική στο Πανεπιστήμιο του Lund της Σουηδίας. Εργάστηκε για δύο χρόνια στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της start-up DySIS-Medical (www.dysismedical.com). Από το 2016 εργάζεται ως μηχανικός Φωτονικής στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης  της start-up QCELL (www.qcell.tech) -εταιρία τεχνοβλαστός του Πολυτεχνείου Κρήτης.  Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε αρκετά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και έχει αρκετές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια με κρίση πλήρους κειμένου. Έχει πολυετή εμπειρία στην σχεδίαση, υλοποίηση κατασκευή και ποιοτικό έλεγχο πρωτότυπων επιστημονικών συσκευών και διατάξεων με έμφαση την βιο-ιατρική οργανολογία και τις διαγνωστικές συσκευές υπερφασματικής απεικόνισης.

ΑΙΝΟΟΥΧΑΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΕ (IKH),  Σχεδιασμός, υλοποίηση και αυτοματοποίηση βιομηχανικών συστημάτων

Μάκης Πάχος

Technical Manager – IKH

Μετά την αποφοίτησή του από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Μάκης Παχός ακολούθησε καριέρα στη ρομποτική και αργότερα στην αεροδιαστημική. Από το 2018 έχει διαχειριστεί μια σειρά εμπορικών και συνεργατικών ερευνητικών έργων που σχετίζονται με ρομπότ για την επιθεώρηση ανεμογεννητριών, καθαρισμός εναλλακτών σε διυλιστήρια και μη καταστροφικό έλεγχο.

Δημήτρης Ζουρίδης

IKH Researcher

Ο Δημήτρης έχει μακρά εμπειρία στον σχεδιασμό ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και στον βιομηχανικό αυτοματισμό. Η ερευνητική του δουλειά στο Τμήμα Φυσικής του Παν. Κρήτης αφορούσε φάσματα εκπομπής διεγερμένων διμερών από μίγματα σπάνιων αερίων με χρήση είτε υπερηχητικής διαστολής είτε διέγερσης με δέσμη βαρέων ιόντων, καθώς και το σχεδιασμό Excimer λέιζερ.

Μιχάλης Λογοθέτης

Robotics Engineer Researcher

Ο Μιχάλης Λογοθέτης έλαβε το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Η/Υ το 2016 στην ομώνυμη σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έπειτα, εργάστηκε ως ερευνητής στο εργαστήριο Αυτόματου Ελέγχου και Ρομποτικής της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ίδιου ιδρύματος συμμετέχοντας σε διάφορα Ευρωπαϊκά και Εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Σήμερα, δουλεύει ως μηχανικός ρομποτικών συστημάτων στο τμήμα Innovation της εταιρείας IKnowHow S.A.  Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και η κύρια εμπειρία του αφορούν τον έλεγχο μη γραμμικών συστημάτων, έλεγχο κίνησης και τροχιάς ρομποτικών συστημάτων και τις εφαρμογές που εμπεριέχουν συνεργασία άνθρωπου-ρομπότ.

Ελβίρα Κοντού

Full Stack Developer Researcher

Full stack developer με 4+ χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη λογισμικού δημόσιων και εταιρικών eCommerce έργων. Η Ελβίρα διαθέτει πρακτική εμπειρία χρήσης πολλαπλών τεχνολογιών, εργαλείων και frameworks. Επί του παρόντος, συμμετέχει σε ομάδα υπέυθυνη για την ανάπτυξη microservices και την ολοκλήρωση συστημάτων.

Γιώργος Κλεάνθους

Robotics Engineer Researcher

Ο Γιώργος είναι Back-end developer με 4+ χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη λογισμικού. Διαθέτει πρακτική εμπειρία σε ποικιλία τεχνολογιών, εργαλείων και frameworks. Σήμερα, συμμετέχει σε ένα έργο μεγάλης κλίμακας στον ασφαλιστικό κλάδο και είναι υπεύθυνος για την αναδιαμόρφωση υπάρχοντος κώδικα, αλλάζοντας την εσωτερική του δομή χωρίς να αλλάξει την εξωτερική του «συμπεριφορά».